İklim güvenliği, iklim değişikliği ile küresel, ulusal, insani ve ekolojik güvenliğin sürdürülmesi arasındaki bağlantıya işaret eder. İklim değişikliğinin sadece çevresel bir…
İklim değişikliği gibi çevresel yıkımlara sebep olan sorunların var olduğu bir dünyada, ekosistemi korumak ve muhafaza etmek için gösterilen ortak çabayı…
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (North Atlantic Treaty Organization – NATO), 4 Nisan 1949 tarihinde, Kuzey Atlantik bölgesinde istikrar ve güvenliği sağlamak…
Feminist güvenlik, Uluslararası İlişkilerde güvenlik çalışmalarının bir alt dalı olarak özellikle 1980’lerde ortaya çıkan, savaş, çatışma ve militarizm gibi süreçlerin anlaşılmasında…
Kamu Güvenliği büyük ölçüde kamu düzeni ile eşleştirilerek anlaşılmakta ve bu bağlamda tanımlanmaktadır. Kamu düzeni, söz konusu toplumda normal hayat olarak…
Pandemi güvenliği, salgın hastalıkların yayılmasının önlenmesi ve birey ve toplum sağlığının korunması için alınması gereken tedbirlerin ve uyulması gereken kuralların bütününü…
Militarizm, yalnızca askeri kapasitenin dikkate alındığı ve sorunların askeri yöntemlerle çözülmesi gerektiğini savunan bir anlayıştır. Geleneksel güvenlik perspektifini temel alan militarist…
Artık insanlara en büyük tehdit ekolojik güvenlik bağlamında gerçekleşiyor. Ekoloji Türk Dil Kurumu sözlüğünde “canlıların hem kendi aralarındaki hem de çevreleriyle…
Her şeyin başı sağlık, anlamındaki sözler birçok dilde söylenmektedir. Sağlığı yerinde olmadan insanın kendisini güvende hissetmesi mümkün görünmemektedir. Sağlık güvenliği devlet…
Soğuk Savaş’ın bitişiyle birlikte uluslararası ilişkiler ve güvenlik çalışmaları alanında yeni yaklaşımlar ortaya çıkmaya başlamış, devleti korunması gereken yegâne unsur olarak…
Güvenlik, disiplin olarak Uluslararası İlişkilerin (Uİ) de yaşadığımız durum olarak uluslararası ilişkilerin de merkezinde yer alan kavramlardan birisidir. Her ne kadar…
Nükleer güvenlik, güvenliğin tanımında içerildiği şekilde güvenliğe yönelik bir tehlikeden ya da tehlike korkusundan uzak olmak anlamında nükleer tehlikeden uzak olmakla…
Kültürel güvenlik kişilerin, grupların, toplumların kültürel farklılıklarının, hakların ve ürünlerinin tanınması, kabul edilmesi ve korunmasını olduğu kadar yenilerinin de ortaya çıkışına…
İnsan güvenliği kavramı Uluslararası İlişkiler ve güvenlik literatürüne 1990’ların ortalarında girmiştir. Kavramın kökenleri Aydınlanma hareketi düşünürlerinin eserlerine kadar dayansa da uluslararası…